Gi-banta MELLANMÅL

gi-banta gi-mellanmål

Det är viktigt att tillföra kroppen energi regelbundet under dagen. GI-mellanmål är viktiga för att din ämnesomsättning och blodsockernivå hålls så jämn som möjligt.


GI-MELLANMÅL

Ett bra GI-mellanmål är ett välbalanserat mellanmål, som innehåller mer proteiner än kolhydrater, och de kolhydrater som finns med, bör vara av den långsamma sorten (läs mer om det nedan). 

Ett mellanmål ska vara enkel, okomplicerat, lättlagat och framför allt gott. Det är lätt gjort att missa att äta mellanmål i vår tidspressade vardag, så det gäller att se till att de mellanmål du ska äta både är snabba att göra i ordning, och så goda att du helst inte avstår från att äta dem.

ANTAL MELLANMÅL

Vi rekommenderar att du äter minst fem gånger per dag. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Du bör alltså äta två mellanmål varje dag. Tycker du att det är för mycket – är du kanske inte ens hungrig på mellanmål? Kroppen signalerar till dig att den behöver mer energi, med korta mellanrum. Gör den inte det – kan det vara så att du rör dig för lite. 

VARFÖR?

Mellanmål är mindre mål mellan de ”riktiga” målen mat. Den enkla anledningen till varför man ska äta mellanmål är att man ger kroppen ett jämnt flöde av bränsle. När kroppen vänjer sig vid att du äter regelbundet, och inte låter det gå för lång tid mellan måltiderna, så vet kroppen att den fritt kan förbruka den energi den behöver. 

Felet många gör är att man äter för sällan. Kroppen luras då att tro att den måste lagra energin i kroppen, för den antar att det är svälttider på gång. Genom att äta lagom stora måltider, med välbalanserade mellanmål mellan dessa, ger du din kropp rätt flöde på bränsle. Detta för att du ska vara så pigg som möjligt och för att din kropp ska må bra.

VARFÖR JUST GI?

Att äta enligt GI-metoden innebär ju att man ska äta en mindre mängd kolhydrater, och de kolhydrater man äter, ska vara av den så kallade långa sorten. Långa kolhydrater är kolhydrater som tar längre tid på sig att höja glukosnivån i kroppen. 

Långa kolhydrater höjer blodsockernivån sakta och håller nivån längre. Detta beror på att långa kolhydrater bryts ned långsammare av kroppen, och ger därför ett mer stabilt värde på blodsockret. Efter det att de långa kolhydraterna har spjälkats sjunker glukosnivån långsamt, och faller inte under den ursprungliga nivån.  

Snabba kolhydrater däremot, höjer glukosnivån i blodet snabbt, ger en så kallad ”sockerkick” och lämnar efter sig en svacka i glukosnivån efter det att det spjälkats. Snabba kolhydrater påverkar alltså glukosnivån snabbt, spjälkas  snabbt i kroppen och lämnar kroppen med en lägre blodsockernivå än innan födan intogs.

INGREDIENSER TILL GI-MELLANMÅL

För att inte göra det allt för komplicerat så rekommenderar vi att du köper hem lämpliga basvaror som du alltid har hemma. Ingredienser som är bra att ha för att snabbt kunna fixa till sig ett gott och näringsriktigt mellanmål:

-keso
-nötter
-naturell yoghurt
-bröd 
-frukt
-grönsaker
-tonfisk

Genom att blanda utvalda ovanstående ingredienser, efter ditt tycke och smak, i små portioner, så kan du enkelt fixa till goda och nyttiga mellanmål.

RECEPTFÖRSLAG

Kesobaserade GI-mellanmål
Yoghurtbaserade GI-mellanmål

LYCKA TILL!



Tillbaka till GI-banta >>